israf mı insaf mı

İsraf mı İnsaf mı?

İsraf, Arapçadan dilimize giren “gereksiz yere para, zaman, emek vb. harcama ” anlamında bir isimdir. Aslında her alanda karşı çıkılan isimlerden bir tanesi, karşı çıkmasına çıkıyoruz da uyguluyor muyuz dersek milli genlerimizden gelen bir haykırış ‘hayır’.

Aslında israfa karşı duruş, bizim hem dinimizde hem de kültürümüzde mevcut temel taşlardan. Dinimizce israf haramdır, yani “dini kurallara aykırı olan, dini bakımdan yasak olan” bunun dışında birçok ayet mevcut ancak bu kadarı yeterli sanırım. Dinimizde haramın karşılığını düşünürsek günlerce tekrar edilen israfın boyutlarını düşünmek zor olmayacaktır.Bizim dini inancımız haram kılmasına rağmen israfın dünyada olduğu kadar ülkemizde de korkutan boyutta olmasıdır.

Kültürümüzde durum biraz daha halkın geçmişten gelen sözleriyle oluşmuş baktığımızda. Burada da ön plana çıkan ‘tabağında yemek bırakırsan arkandan ağlar’ ve ‘son kalanı yersen nişanlın güzel olur ’ sözleridir. Farklı yörelere farklı kültürlere göre çeşitlilik gösterecek bu sözler laf olsun diye söylenmiş cümleler değil bugün geldiğimiz noktada.

Resmi ağızların söylemlerine kulak verelim. Dünyada yılda 1 trilyon $ değerinde 1,3 milyon ton gıda israf edilmekte, diğer taraftan milyonlarca insan açlıktan ölmektedir.Birleşmiş Milletler açlıkla mücadele de bir yıl için 700 milyon dolarlık bir finansmana ihtiyaç olduğunu açıkladı. Dünyanın birçok yerinde insanlar açlıkla mücadele ediyor, ama devletlerin silaha verdiği milyonlarca dolar insanlık kadar önemli değil ne yazık ki. Dünyanın işlediği sosyal cinayetin en önemli delilidir Afrika ülkelerinde yaşananlar, açlıktan ve susuzluktan dakikalarda bir gerçekleşen ölümler.

Ülkemizdeki durum ise içler acısı… Temel besin kaynağımız olan ve nimet deyince ilk aklımıza gelen ekmek israfı konusunda TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) tarafından çok ciddi bir araştırma yayınlandı. Ülkemizde yılda yaklaşık 37 milyar adet ekmek üretilmekte bunun yaklaşık 2,1 milyar adedi israf edilmekte, 860 milyon $ = 1,5 milyar TL çöpe atılmaktadır.Bu parayla 80 hastane, 500 okul inşa edebiliyoruz. Yine bir yılda çöpe atılan ekmekle 542 bin ton buğdayı israf ediyoruz.

Bununla kalsa iyi! Açıklamaya göre ekmek israfı su israfını da etkilemektedir.  Tarladan sofraya gelen 1 kg ekmek için 1,6 ton su kullanılıyor. Su israfı zaten seneler öncesinden görülmüş bir tehlikeydi tabii insanların yine bakar kör olduğu bir tehlike! Günlük hayatımızda bilinçsizlik nedeniyle evlerimize giren suyun dörtte birini israf ediyoruz.

Çöplere dökülen yemek artıkları, çılgın tüketim aşkı, doymak bilmeyen bir şımarıklık…

Çocuklarımızın en önemlisi de insanlığın geleceğini bir ekmek arası olarak tüketmeyelim.

 
 

2 Yorum

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir